luni, mai 01, 2006

Cum se gestioneaza mesajele de pe grupurile de discutii in Inbox? sau Despre filtre

Sunt trei mari posibilitati de gestionare a mesajelor de pe grupurile de discutii:
1. Fara filtre. Toate mesajele de pe grupuri de discutii ajung in Inbox, eventual laolalta cu mesajele personale, cele cu stiri, s.a.m.d.;
2. Un filtru - mesajele cu grupuri de discutii ajung, toate, intr-un director numit "E-groups" sau "Grupuri de discutii" sau "Liste informative" Sau ...
3. Doua sau mai multe filtre - mesajele cu grupuri de discutii se impart, in functie de specificul grupurilor: grupuri de discutii pentru medicina; grupuri de discutii din ASE, grupuri de discutii cu ONG-uri s.a.m.d.; Asadar, mai multe grupuri de discutii impart un director;
4. Un filtru pentru fiecare grup de discutii - cate grupuri de discutii aveti, atatea directoare cu mesaje aveti.

Personal, procedez astfel: mesajele care au in campul TO: una din adresele personale gmail sunt directionate sub eticheta (label din Gmail) "! Mie" si nu apar in Inbox. Stirile sunt sub o alta eticheta (! News), nici ele nu apar in Inbox. Mesajele de pe grupuri de discutii ONG sunt intr-o alta eticheta ([ Groupes ])si sunt, si ele, arhivate. Bancurile - "[ Jokes ]". Restul mesajelor, in principal de la grupuri de discutii non-ONG si non-Bancuri, raman in Inbox. Mai am cateva label-uri, dar sunt mai putin importante. Citesc intai mesajele adresate mie, apoi cele de pe grupurile de discutii. Citesc rar mesajele de pe ONG-uri si extrem de rar bancuri.

Problema in cazurile 3 si 4 (mai mult de doua filtre pentru grupuri de discutii):
a. am grupul Aeronautica (mesaje de pe 2 grupuri de discutii), Engleza (mesaje de pe 4 grupuri de discutii), Filatelie (mesaje de pe un grup de discutii), Medicina (mesaje de pe 3 grupuri de discutii), Politehnica (mesaje de pe un grup de discutii). Sau am un director pentru grupul "Comunitatea-Advice", un director pentru "InfoUPB" si un director pentru "Stud_REI".
b. Am si folderul Familie cu mesaje importante pentru mine, folderul Personale, in care vin mesajele personale, si folderul ENews, cu stiri online. In fine, am directoul Arhiva, in care salvez mesaje pentru a le reciti mai tarziu.
c. Lista directoarelor arata asa:
Aeronautica
Arhiva
ENews
Engleza
Familie
Filatelie
Medicina
Personale
Politehnica
d. Dupa cum se vede, directoarele nu sunt sortate in functie de prioritati. Prioritatile mele ar fi asa: in primul rand directorul Personale, in continuare folderul cu mesaje de la familie, apoi cel cu stiri, apoi lista cu grupuri de discutii, apoi lista cu emailuri arhivate;
e. Sugerez denumirea folderelor cu grupurir de discutii astfel:
~ Personale ~
! Familie !
1. ENews
G Aeronautica
G Engleza
G Filatelie
G Medicina
G Politehnica
ZZZ. Arhiva
f. se observa ca, adaugand caractere precum ~ sau !, numere ca 1, sau litere si cuvinte ca G sau ZZZ, se pot crea noi criterii de sortare. In lista cu directoare apar acum intai directoarele importante pentru mine, apoi toate folderele cu grupuri de discutii, sortate alfabetic si grupate si abia la sfarsit directorul care il folosesc mai rar - Arhiva. Eu folosesc procedeul descris pentru a putea sorta eficient lista cu directoare. Alternativa: numerotarea directoarelor, preferabil cu doua cifre, gen 01, 02, 03 si cu pauze, gen 01. Important 05. Familie, 20. Grupul 1, 25. Grupul 2, pentru a putea ulterior sa intercalez si alte foldere usor. Alternativa #2: folosirea sortarii alfabetice: A. Important; D. Estiri; G1. Grupuri 1, G2. Grupuri 2 s.a.m.d.

Cum se creaza efectiv filtrele?

Pentru Yahoo! Mail parcurgeti urmatorul ajutor: Yahoo! Mail Help on filters.

Folositi Gmail? Textul de mai jos va va ajuta (aveti si un tutorial in Flash la sfarsitul textului, daca altfel nu va descurcati): Gmail Help on filters.

Pentru Hotmail: Hotmail Help on filters.

Daca aveti clienti gen Outlook, Pegasus Mail, Eudora, Thunderbird s.a.m.d. alegeti "Help" si cautati cuvantul cheie "Filters".

Dati-mi un mail la O_Breda@yahoo.com daca aveti probleme in crearea filtrelor, precizand clientul de email folosit si versiunea (Help => About).