duminică, aprilie 16, 2006

Folosirea campului BCC (Blind Carbon Copy)

Introducere: o persoana care trimite mesaje spam are nevoie de o lista adrese. Poate sa trimita la toate variantele de nume de email de pana in 4 litere: a@yahoo.com, ab@yahoo.com, aab@yahoo.com samd. Poate incerca sa trimita la email-uri al caror titlu contine un cuvant din dictionar - paine@yahoo.com, aer@yahoo.com, pamant@yahoo.com samd. Problema cu ambele propuneri este urmatoarea: listele acelea este foarte probabil sa contina emailuri la care s-a renuntat tocmai din pricina SPAM-ului. Asadar, ar fi necesara o lista cu email-uri active in mod curent.

Sa presupunem ca am de trimis un email la toti prietenii mei de conversatii pe Internet (si am, sa zicem, 20). Cum fac? Compun mesajul si ii trec pe toti in campul TO. Ii stiu personal pe toti, nici unul nu e spammer, nu am de ce sa imi fac griji ca email-urile lor ar ajunge in lista unor spammer-i. Ce se intampla insa daca unul din prietenii mei forward-eaza mesajul si acel mesaj, ajunge, direct sau printr-un alt forward, la un spammer? Spammer-ul va avea o lista cu 20 de adrese de email valide.

Odata ce ai ajuns in lista de emailuri a unui spammer nu vei mai avea viata usoara cu spam-ul - listele se vand, se publica samd. Este necesar un filtru bun si spam-ul se reduce simtitor, dar este evident mai bine sa nu ajungi in situatia aceasta?

Cum eviti situatia prezentata? Simplu! Folosesti campul BCC (Blind Carbon Copy). Scrii in campul TO o adresa care doresti sa fie vizibila oricui (recomand sa iti treci propria adresa sau, daca clientul de email permite aceasta, sa scrii undisclosed-recipients). Daca trimiti mesajul pe n grupuri de discutii, poti trece in campul TO unul din ele. In orice caz, trebuie sa tii cont de faptul ca tot ce se trece in campul TO este vizibil pentru oricine.

Un sfat legat de acesta este urmatorul: dai Forward la un mesaj in cuprinsul caruia exista o lista cu 20 de emailuri. Fa un bine tuturor si sterge lista aceea de nume inainte de a da click pe butonul Send.

Nu ar trebui ca o persoana sa citeasca un email din care sa afle mai mult de 5 persoane. Exceptie fac cazurile in care este evident ca nu se face forward - discutii despre un proiect. Pentru acele discutii se practica Reply to all.