sâmbătă, aprilie 08, 2006

De ce daily digest sau Abridged Email?

La momentul de fata sunt inscris pe 155 de grupuri de discutii. Singurele grupuri de discutii pe care sunt pe Normal Delivery sunt Comunitatea-Advice si grupurile de discutii referitoare la bancuri. Primesc aproximativ 60 de digest-uri zilnic. Inmultiti acest numar cu 10 (o medie a mesajelor din fiecare digest) pentru a vedea cate emailuri mi-ar veni direct pe email.

In ce consta Daily Digest? In loc sa primesti emailul imediat ce este trimis pe adresa grupului, astepti pana la sfarsitul zilei (sau o ora oarecare a zilei) si primesti atunci toate mesajele din ultimele 24 de ore. De fapt, sunt chestiuni de finete: un digest nu poate avea mai mult de 25 de mesaje (asta se intampla insa destul de rar), daca nu se strang mai multe emailuri, rata de trimitere a digest-urilor nu este de unul pe zi, ci unul la mai multe zile. Daca se transmit 50 de mesaje intr-o zi, veti primi doua digest-uri de 25 de mesaje. Daca se transmit 3 mesaje in 3 zile, cate unul pe zi, veti primi un digest dupa 3 zile (rata aceasta este variabila). Exemplu de Daily Digest - la sfarsitul acestui post.

Cea mai utila functie a lui Daily Digest? Evident: Ctrl + F (adica Edit -> Find on this page ...) Deschizi digest-ul si vezi o lista cu titlurile mesajelor (este un fel de cuprins al digest-ului, cuprins ce se afla la inceputul mesajului). Te atrage un titlu. Selectezi o parte din titlu (subject), dai Ctrl + C (Copy), apesi Ctrl + F (Find), Ctrl + V in casuta care se deschide (Paste), Enter. Si te duce direct la mesajul pe care il cauti. La prima vedere, poate parea un procedeu lent. In realitate insa, este mult mai rapid decat sa astepti sa ti se incarce mesaj de mesaj.

Ai citit mesajul, vrei sa te intorci la lista cu subiectele din mesajul de fata (cuprinsul mesajului). Fie faci scroll, ceea ce poate dura, daca e o lista lunga, fie apesi tasta Home (mult mai rapid). Daca te mai atrage un alt subiect, repeti etapa anterioara - select, copy, find, paste, enter.

Avantaje Daily Digest:
)> Pleci in vacanta; cand vii, ai de citit 200 de emailuri. Ce se observa? Le citesti mult mai rapid decat daca le-ai fi primit in fiecare zi cate 20. Asa se face ca dupa ce vii din vacanta citesti exclusiv lucurile esentiale. Astfel economisesti timp. Motivul e simplu: cand ai de parcurs multe emailuri, aplici metode pentru a sari peste lucrurile mai putin importante. Acesta este sensul lui Daily Digest. Economisesti timpu, culegi doar esentialul;
)> Viteza. Eu citesc putine mesaje din digest. Este mai rapid sa gasesc un mesaj intr-un digest, decat intr-o lista lunga;
)> Organizare; Primesc 10 mesaje de la grupul X pe zi, 20 de la grupul Y si 5 de la grupul Z; pentru a urmari o conversatie (listele de discutii) imi este necesara gruparea mesajelor; intr-un digest ai toate mesajele pe o anume tema; Daca as folosi Normal Delivery ar trebui sa imi fac filtre pentru grupuri de discutii; si director separat pentru fiecare grup de discutii; foarte complicat si ineficient daca am mai mult de trei grupuri de discutii;

Dezavantaje:
)> Daca sunt abonat la 2-3 liste de discutii normal delivery poate fi o solutie mai buna; desi eu as folosi tot Daily Digest.
)> Viteza cu care vin mesajele; Trebuie sa astepti in medie 15 ore pana iti vine un mesaj; daca ai o rata scazuta cu care iti verifici emailul, poate fi un dezavantaj important;
)> Formatare pierduta - in Daily Digest se pierde formatarea textului; de cele mai multe ori este ne-esential, dar totusi mesajele in format .html arata mai bine decat mesajele plain-text.
)> Atasamente pierdute (numai pentru Yahoo! Groups); Yahoo! Groups nu trimite atasamentele la Daily Digest si nici nu le salveaza pe server; Daca esti pe digest, pierzi toate atasamentele trimise; Solutie? Sa il rogi pe cel care a trmis emailul sa iti trimita pe adresa personala atasamentul sau treci pe Normal Delivery. Google Groups salveaza atasamentele (nu stiu daca le si trimite pe digest, dar daca sunt pe adresa grupului de discutii inseamna ca ai acces facil la ele.

Bottom-line
Cu exceptia grupurilor pentru care imi sunt necesare atasamente si imi sunt dragi formatarile textelor (in special grupuri cu bancuri), as trece oricand pe Daily Digest. Recomand cu caldura aceasta optiune. Daca sunteti pe Google Groups, exista si optiunea Abriged Email.

Aveti mai jos un exemplu de Daily Digest de la Google Groups:
From: JobStudenti grup <noreply@googlegroups.com> Mailed-By: googlegroups.com
To: JobStudenti abonaţi la rezumat <JobStudenti@googlegroups.com>Date: Apr 8, 2006 10:44 AMSubject: 5 mesaje noi in 5 subiecte - rezumat
Job Studenti
http://groups.google.com/group/JobStudenti

JobStudenti@googlegroups.com

Subiectele de astăzi:
* Targ de joburi, JobBoerse 2006, 10-12.04, UPB, inclusiv depunere CV online -mesaje 1, 1 autor
[link catre mesaj]
* JOB: agenti imobiliari cu/fara experienta - mesaje 1, 1 autor
[link catre mesaj]
* JOB: operatori interviu, fara descrierea jobului - mesaje 1, 1 autor
[link catre mesaj]
* JOB: Reporter, "The Diplomat - Bucharest" - mesaje 1, 1 autor
[link catre mesaj]
* JOB: pozitii multiple, revista Auto Epert - mesaje 1, 1 autor
[link catre mesaj]

Urmeaza mesajele propriu-zise.