joi, martie 30, 2006

Este oare corecta denumirea de "grup de discutii"?

Sunt trei tipuri de grupuri de discutii:
)> Liste informative - se transmit doar mesaje pentru informare (ex: EuroConferinte@yahoogroups.com);
)> Grupuri de discutii - au loc exclusiv discutii (ro_filosofia@yahoogroups.com);
)> Combinatie intre mesaje de informare si discutii - in aceasta situatie va predomina mesajul informativ sau discutiile (romania_eu_list@yahoogroups.com).
)> Newsletter-e - pot contine mesaje informative (www.europeana.ro are un astfel de newsletter) sau opinii (desi in acest sens este, cred, recomandat sa folosesti un blog);

Ce se observa din aceasta tipologie? Grupurile de discutii, in care efectiv se discuta, reprezinta doar o categorie din patru posibile. Daca includem aici si variantele amestecate informare-discutii sunt doua categorii. Prin urmare listele informative si newsletter-ele sunt incadrate gresit in denumirea generica de "grup de discutie".

Se poate obiecta: pe majoritatea grupurilor de discutii se intalneste cuvantul RE: in subiectul mesajelor. Pentru ca exista reply-uri, inseamna ca acel grup este un grup de discutii.
Raspuns la obiectie: termenul de "majoritatea" ma macina. Este evident pentru mine ca grupurile de discutii sunt foarte rar folosite pe post de newsletter-uri (serviciile platite oferite de firme ca si Kinecto sunt evident superioare). Ce nu este evident este faptul ca in balanta "exclusiv discutii" vs. "exclusiv lista informativa" directia in care se va inclina balanta este dificil de gasit. Sunt multe grupuri de discutii pe care se discuta, sunt multe grupuri de discutii cu rol informativ. Prin urmare, exista multe grupuri de discutii au denumire improprie.